Ailefroide

ailefroide1706Ailefroide (izg.: elfroad, kar bi v prevodu dobesedno pomenilo: mrzla krila!!!)
No ni bilo tako hladno kot bi si lahko mislil po imenu kraja, ampak vroče, celo zelo vroče, včasih kar malo preveč, kljub temu sva s svakičem Tomažem uspela splezati dve lepi navrtani smeri v granitnih stena, ki jih je okoli Aileforida polno.

Za ogrevanje sva splezala smer Fissuure d'Ailefroide, D, 250 m, najtežji raztežaj 5b. Smer, ki je poligon za učenje uporabe frendov, saj je smer polna takšnih in drugačnih pok... Pa še zgodovinsko je pomembna, ker jo je kot prvi splezal sloviti francoski alpinist Lionel Terray.

Sledil je družinski izlet v katerem smo si ogledali botanični vrt na Col du Lautaret, se povzpeli na Col du Glibier ter si ogledali La Grave, vmes pa spili kakšen osvežujoč napitek...

Naslednji dan sva v največji opoldanski vročini zastavila pot proti koči Ecrins, ki je izhodišče za vzpon na Barre de Ecrins. Ponoči nas je doseglo poslabšanje vremena, ki pa se je do naslednjega dne že skadilo, kljub temu je bilo proti vrhu zelo mraz, zato sva osvojila samo Dom du Neige des Ecrins (4015m), v načrtu je bil Barre, a je na žalost padel v vodo zato bomo morali zgodbo ponoviti naslednjič. Je pa kar dober občutek, ko slišiš, da se podirajo seraki in si že na varnem daleč od njih na sredi ledenika. Na poti nazaj so naju malo pod kočo Glacier Blanc pričakale boljše polovice in smo jo družno mahnili proti dolini, ob občudovanju prelepega planinskega cvetja, ki ga je tam na pretek. Največ je netreskov raznih vrst in oblik...

V četrtek sva v sektorju Palavar splezala navrtano smer Palavar les flots, D-, 400m, najtežji raztežaji 5b; super lepa smer za nas stare fotre, moteča je edino gneča, ki se ji v tako lepi smeri ni mogoče izogniti.

Naj za zaključek poudarim, da smo našli čudovit teren za naslednjo skupno turo, ki bo, če bo šlo vse po sreči naslednje poletje!

Nimate pravice komentiranja