Ojstrica in tam, blizu nje

Ni bilo veliko potrebnega, da smo se glede včerajšnje ture po Petrovem izboru, hitro dogovorili, da gremo. Z Vidom nama je bil ovinek čez Zagorje malce daljši, kot če bi jo od doma krenila direktno v Kamnik in iz njega do izhodišča, a je jutranja kava, s katero sta naju na Izlakah pričakala Pero in Doga odtehtala teh nekaj deset kilometrov. Na izhodišču, pod planino Podvežak, nas pričaka Rok in po nekaj metrih kopne ceste, že nataknemo smuči, nato pa v sončnem jutru preko planine, eden za drugim, vse do Korošice, katero stražarijo žalostne ožganine Kocbekovega doma.

Za vzpon na Ojstrico, tega dne nekako nisem imel prave volje, zato se odločim, da medtem, ko se nanjo odpravijo preostali, naredim krog Dedec, Vežica, Vršiči, Presedlaj in od tam direktno nazaj do Vratc, kjer bom počakal na ekipo. Ker sem imel v svojem krogu obilo »na gor« in pa »na dol«, mi je bilo kar malce žal, da nisem odšel z njimi, če že zaradi drugega ne, pa zaradi pogostega snemanja in ponovnega natikanja kož, čegar sem se s časom počasi tudi naveličal. A tako je, vse zahteva svoj davek. Če pa ga odmislim, je bil ta krog, zaradi idealnih vremenskih in snežnih razmer prav prijeten.

Z Vratc, na katera so se židane volje povzpeli še preostali člani ekipe (po njihovih besedah sodeč, je bila smuka z rame, 100m pod vrhom Ojstrice, odlična. Trda podlaga, z ravno prav odtajano skorjo in sonce, katero je ta dan »nažigalo« na polno), gremo sprva še malce navzgor, nato pa le odvijugamo proti Vodotočnemu jezeru, kjer jo z Vidom mahneva po prečnici proti sedlu med Tolstim vrhom in Desko, preostali trije pa vriskajoč odpeljejo še tistih dobrih sto višincev navzdol do jezera in se nama ponovno pridružijo nekoliko kasneje pod vrhom Deske, od koder skupaj odsmučamo nazaj na planino Podvežak in z nje po gozdu in cesti do izhodišča.

Tukaj končno sledi zasluženo pivo iz zamrzovalne torbe, s katerim nas počastita Pero in Doga, krajša debata o dolgi a vseeno užitkarski turi, pa lavinskih žolnah in nenazadnje, o prepotrebnem vzdrževanju opreme, katera vpliva na hitrost spusta po snežnih strminah. Nato še eno pivo iz torbe, pozdrav in domov.

Pero, Doga, Rok M., Vid, Janč

Nimate pravice komentiranja