Lenuhova v Begunjski Vrtači

Splezali Lenuhovo grapo v Begunjski Vrtači.

Plezali: Franc Škvarč(AO-PAK), Marko Pušnik(AO-Trbovlje), Uroš Rok Drnovšek- Fotr (AO-Litija).

Ugodna vremenska napoved nas je spravila v pogon. Na Ljubelju smo bili ob 7:30 in nas sonce grelo že v startu. Žal je sneg na Ljubelju že precej pobralo tako, da je treba najprej malo popešačit (5min). V gozdu se je obdržalo nekaj več snega tako, da je tam pešačenja manj. Kakor hitro se je dalo smo nataknili smuči in oddrsali prek Zelenice do polovice Šentanskega plazu kjer je na levi strani vstop v Lenuhovo grapo. Ta ima sicer spet dve varianti (levo/desno), desna pride v poštev v tako dobrih snežnih razmerah kot so letos (veliiiko snega), sicer te v desni varianti že takoj na začetku pričaka strm skalni skok, ki se bo ob teh temperaturah tudi kmalu razkril. Zaenkrat je še vse zalito od vstopa do vrha.

Smuči smo zamenjali za dereze in palice za cepine in se z velikim veseljem zapodili v grapo. Čeprav je grapa v senci je na vrhu cca. 10 cm mehkega snega na zbiti podlagi. Samo na nekaj (strmih) mestih je bil sneg spihan in je bila podlaga povsem trda nikjer pa ledeno. Čeprav je grapa celotno dopoldne v senci nam je bilo na trenutke vseeno vroče zaradi dokaj visokih temperatur in brezvetrja. Dobra stran tega je, da nas ni zeblo v prste :) . Na vrhu nas je že tako razgrete spet pozdravilo sonce in mehak sneg a k sreči tudi lahen vetrič.
Medtem, ko je Franc skočil še na Begunjščico in odmučal po Centralni sva z Markom odsmučala po Šentancu. Pri avtu smo bili spet ob 12h.
Zaradi dokaj visokih temperatur in vse močnejšega sonca se snežna odeja občutno tanjša. V nedeljo 30.marca smo se namreč vzpeli (Marko P., Tina P. & Uroš R.D. / Fotr) na Begunjščico po Centralni in sestopili čez Šentanski plaz in so bile skale že na pogled bolj zalite kot danes. Če primerjam s starimi fotkami na spletu (vtipkaj Lenuhova) je pa očitno, da se tako dobre snežne razmere ne zgodijo vsako leto.

Nimate pravice komentiranja