Alpinistična šola AOL - Zimski del

V dneh od petka, 11. marca zvečer, do nedelje, 13. marca, smo izvedli zimski del alpinistične šole za letošnje tečajnike. Za lokacijo smo ponovno izbrali Zelenico, saj nam je tod ustrezalo že v dveh predhodnih letih oz. tečajih, če odšetejemo zimo 2021, ko smo zaradi Corone bili primorani mirovati z izobraževanjem. Navkljub temu, da je letos zima s snežno odejo bolj mila, so nam severna pobočja Begunjščice in nje grape vseeno nudile primeren poligon za vaje in njih manevre, kateri so potrebni za izvedbo tovrstnega usposabljanja. Koča in osebje v njej, pa toplo zavetišče in prijazno oskrbo, kakršno smo pričakovali in katere smo bili veseli.

Plaz pod vrhom Begunjščice, smo v sobotnem dopoldnevu izkoristili za vaje varne hoje z derezami in ustavljanja s cepinom, celotno grapo na SZ greben, pa za izdelavo sidrišč, gibanja naveze v zimskih razmerah in variante spustov ob vrvi. 
Po kratkem oddihu in pogrevanju v koči, smo popoldne izkoristili za temo plazovi. Podrobna obrazložitev in prikaz prereza snežne odeje, nje stabilnosti in uporaba lavinskega trojčka sta nam zapolnila nekaj ur, zgodnji večer pa še iskanje "zasutega" z lavinsko žolno. Mrak in kasneje tema, sta zadevo še dodatno popestrila.

Nedelja lepa, sončna in mrzla. Kot naročena za vzpon na vrh Begunjščice. Nekaj naših po grapi Y, midva z Nikom s tečajniki po Centralni. Na vrhu se snidemo, a nas veter kaj kmalu prežene nazaj na izhodišče, kjer se do zgodnjega popoldneva nastavljamo soncu pred kočo. Ko nam je dovolj, pospravimo svojo kramo in odidemo do Ljubelja, od tam pa vsak proti svojemu domu.


Jani Vozel - Janč, Vid Tilia, Niko Vidic, Gorazd Šantej, Primož ČrneAnže, Anja, Jože in Dana Repina, Jože Vozelj - Joe, Eva Lipovšek, Petra Cirar, Žan Gjerek in Črt Ševerkar


Nimate pravice komentiranja